XIV JARMARK WIELKANOCNY Z WIELKOPOLANAMI
Jarmark Wielkanocny w Szreniawie odbył się w dniach 28-29 marca 2015roku na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Nawiązuje on do tradycji jarmarków i targów, które odbywały się dawniej w mniejszych i większych miastach przed ważnymi świętami dorocznymi. Jarmarki były okazją nie tylko do sprzedaży i kupna rozmaitych towarów, ale również do spotkań towarzyskich lub rodzinnych i zdobycia informacji o wydarzeniach w kraju i na świecie.
Podczas Jarmarku dla licznie przybyłych gości Zespół Folklorystyczny „Wielkopolanie” przygotował specjalny program artystyczny nawiązujący do tradycji Świąt Wielkanocnych.
Poznańscy artyści zaprezentowali publiczności łowicki zwyczaj chodzenia panien z gaikiem oraz kawalerów z kogutkiem. Zbierając dary, wchodzili do izb gospodarzy, wyśpiewując tradycyjne przyśpiewki oraz bawiąc radośnie się z nimi. Na scenie nie zabrakło również zwyczaju polewania wodą „śmingusa – dyngusa”.
Na scenie tancerze ukazali również piękno folkloru z okolic Wielkopolski, Beskidu Śląskiego, Rzeszowa, Krakowaików Wschodnich oraz tańców narodowych.
Po raz pierwszy w tym roku „Wielkopolanie” bawili się z przybyłymi dziećmi w wielkopolskie zabawy ludowe. Pod okiem Pana Piotra Kulki najmłodsi mieli okazje bawić się w Chusteczkowego, Szewca, Toliję czy Ceglorza. Dla wszystkich chętnych zespół przygotował niespodzianki, kartki pocztowe z wizerunkiem tancerzy ufundowane przez firmę MDM Druk.
Tradycyjnie, odwiedzający wielkopolskie muzeum, mogli przyjrzeć się pracy twórców ludowych z różnych regionów Polski (Kurpie Zielone, Śląsk Opolski, Łowickie, Sieradzkie, Podlasie, Podhale) i zakupić ich wyroby.
Stanowiska te można było znaleźć w stodołach i pozostałych zabudowaniach podwórza folwarcznego. W jednej ze stodół znalazły się muzealne stanowiska interaktywne, na których można było ozdobić różnymi technikami jaja wielkanocne, wykonać palemki, ozdobić mazurki, a także wykonać stroiki z papierowych kwiatów.
Miłośnicy kulinariów mogli skosztować smażonej białej kiełbasy z cebulą i chrz
anem, która serwowana była na placu przed sceną.
Oprócz tego na terenie Muzeum znajdowały się liczne stanowiska gastronomiczne oferujące tradycyjne i współczesne potrawy.
PK